Rodinný dům v Dolním Sklenově

ZAVŘÍTtisk

Architektonické a dispoziční řešení Vychází především z požadavků klienta a zohlednění všech výše uvedených faktorů. Dům je třípodlažní orientován podélně ve směru východ – západ, částečně zapuštěný do svahu. Z východní strany se v nejnižším podlaží nachází garáž a technická místnost. V garáži je nika pro nářadí opticky vymezená stropním průvlakem. Na spodní podestě naproti schodišti je místo pro velkou skříň či regál, pod schody je možno uskladnit dřevo do krbu. Hlavní vchod se nachází na jižní straně zhruba v polovině dispozice. Vstupní dveře jsou myšleny jakou dvoudílné – otvíravá část s plnou výplní a fixní část prosklená. Na zádveří navazuje centrální chodba, ze které je mimo jiné možno přikládat do krbu umístěného v hlavním obytném prostoru. Rovněž je žádoucí opatřit dveře ze zádveří do chodby nadsvětlíkem, aby byla chodba nepřímo osvětlena. V západní části dispozice je umístěna společenská část domu – obývací prostor s kuchyní a jídelní část. Hlavní obytný prostor je myšlen jako jeden velký prostor, kuchyně je oddělena pouze polopříčkou, na níž bude umístěna televize. Ve východní části dispozice se nachází pracovna, jež je přístupna přímo z chodby (příležitostně pokoj pro hosty, ve stáří možno zřídit ložnici), schodiště a na severní straně je umístěna koupelna s wc, spíž s návazností na kuchyň a v hlavním obytném prostoru je při severní stěně umístěna kuchyň. Jednotlivé soukromé pokoje jsou pak situovány v 2. NP, které je koncipováno jak podkroví. Orientovány jsou jižním směrem. Ložnice rodičů je umístěna v západní části 2.NP, rovněž orientována na jih z důvodu panoramatického výhledu směrem na hrad. Ložnice je rozdělena příčkou vymezující šatní a spací část. Na příčce bude naproti šatny zrcadlo. Na severní straně je pak v návaznosti na ložnici rodičů šatna, z chodby pak přístupna koupelna a samostatné wc. Dveře do koupeny a na wc je vhodné opatřit nadsvětlíkem z důvodu nepřímého prosvětlení chodby. Pokoje, ložnice a koupelna s wc bude ve střešním vikýři. Krajní krokve (odpovídají členění oken) budou přiznané. Vedle schodiště vznikne pod šikmou střešní rovinou odkládací prostor, který lze dodatečně uzavřít např. sádrokartonovou příčkou.

autor projektu: Ing. arch. Antonín Kobližka | rok: 2015  | investor: soukromá osoba